23948sdkhjf

Kvicksilveranläggningen stängd

Den 13 maj stängde Inovyn den gamla kvicksilverbaserade klor-alkalianläggningen i Stenungsund.

Företaget hade dispens från Kemikalieinspektionen att driva den befintliga klorfabriken med kvicksilverceller till och med maj 2018.

Den nya membrananläggningen öppnas senare i sommar, enligt ett pressmeddelande.

Investeringen i membrananläggningen kommer att leverera klor och natriumhydroxid till industrin i Sverige och nordeuropeiska marknader och till PVC-tillverkningen i regionen.

"När vi genomför dessa slutliga steg i övergången från kvicksilver till membranproduktion försäkrar vi våra kunder att det inte blir något avbrott i leveranserna", kommenterar Filipe Constant, (Business Director) Inovyn.

Den nya klorfabriken innebär, förutom att man får bort kvicksilvret också sänkt energiförbrukning med cirka 20 procent, enligt Inovyn.

Enligt EU-kommissionens beslut 2013/732 var användning av kvicksilver i processer som klor-alkali förbjudet från den 11 december 2017.

Stenungsundsfabriken har fått dispens för att fortsätta driften med kvicksilverceller flera gånger. Första gången var 2013, därefter 2015, 2017 och nu senast till och med maj 2018.

Klor utvinns ur salt, NaCl, genom elektrolys. Klorgasen blir grundstenen i vinylkloridmonomer, VCM, som sedan kopplas samman till PVC, polvinylklorid.

Halva saltmolekylen är natrium. Eftersom saltet är löst i vatten elektrolyseras även det i elektrolyscellerna. Resultatet blir natriumhydroxid (alkali), och vätgas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125