23948sdkhjf

En kvarts miljon i böter för Domsjö-utsläpp

Bolaget får betala 250 000 kronor i företagsbot för miljöbrott efter ett utsläpp av minst 10,5 kubikmeter hartsolja i december 2016.
Det var i december 2016 som det skedde ett utsläpp från Domsjö fabriker, vilket gjorde att minst 10,5 kubikmeter hartsolja läckte ut i Moälven. Vid tidpunkten kunde det mesta tas omhand direkt vid upptäckt, men en del flöt över till ett närliggande naturreservat som man tvingades sanera under sommaren förra året.

Händelsen polisanmäldes av länsstyrelsen och bolaget ska nu betala 250 000 kronor i företagsbot, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland .

Miljöåklagaren Christer Järlås skriver i strafföreläggandet att personal vid bioraffinaderiet av oaktsamhet orsakat utsläppet av ämnet som "typiskt sett och i det enskilda fallet kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse och som orsakar en betydande olägenhet i miljön”.

Med oaktsamhet pekar åklagaren i detta fallet på brister i uppmärksamhet och för att man inte tillräckligt snabbt upptäckte samt förhindrade utsläppet.

Även i mars förra året skedde ett utsläpp från Domsjö fabriker – då rörde det sig om 100 liter eldningsolja som läckte ut i Moälven genom avloppsledningen på grund av en trasig värmeväxlare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095