23948sdkhjf

Ny produktionsmetod gav finalplats i Swedish Steel Prize

Chassit tillverkas av höghållfast stål med formade Z-balkar i stället för klassiska svetsade I-profiler. Konstruktionen ökar utmattningsmotstånd och produktionseffektivitet, och ledde till en nominering till Swedish Steel Prize 2018.

Det italienska företaget Mantella S.r.l. är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 24 maj.

Mantella har skapat ett unikt trailerchassi som är nyskapande inom branschen och överträffar alla traditionella lösningar. Det är en bakåttippande semitrailer, Stratosphere 3.0, med ett chassi som har samma vikt som en aluminiumram, men med överlägsna mekaniska egenskaper.

Utmattningsvärdena är bättre och vikten cirka 30 procent lägre än tidigare trailerchassin. Det ger också en ökad lastkapacitet med bibehållen låg vikt. Stratosphere 3.0 har ett flak av slitstarkt stål, vilket garanterar lång hållbarhet.

2015 började vi undersöka möjligheterna att använda ännu högre stålsorter av höghållfast konstruktionsstål för semitrailerramar och vi fick utmärkta resultat vad gäller vikt och hållbarhet, säger anläggningschefen Gregorio Mantella.

Swedish Steel Prize delas ut årligen för att belöna banbrytande design som utnyttjar högpresterande stål. Juryns motivering var i det här fallet:

Mantella har tagit fram en unik design och en innovativ lösning för en trailer och ett flak som representerar en helt ny generation. Det var möjligt genom skickligt designarbete och smarta produktionsmetoder, kombinerat med fördelarna med höghållfast och slitstarkt stål. Denna nya, lätta trailer har förbättrad stabilitet, låga driftskostnader och hög transporteffektivitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094