23948sdkhjf

Chefs-snack med en tvättäkta massachef

SCA tror på framtiden och fördubblar produktionen av pappersmassa. Med den starka nordiska träfibern som bas och effektiviteten från en helt modern fabrik stärker de sin konkurrenskraft. Vi har pratat med Åke Westberg, affärsområdeschef massa, SCA.

Efterfrågan på pappersmassa har förändrats de senaste åren. Krisen för papperstidningar har gjort att marknaden för tryckt papper har minskat. Men samtidigt har internethandeln skapat en ökad efterfråga på förpackningar och dessutom växer marknaden stadigt för ”tissue”, som används till hushållspapper, servetter och toalettpapper.

  • Det sker en förflyttning inom branschen och de som tillverkar tryckpapper känner av sämre tider, samtidigt som de andra områdena går allt bättre. För oss som säljer pappersmassa spelar det inte så stor roll till vad massan används, utan det är den totala fiberförbrukningen som betyder något, förklarar Åke Westberg, affärsområdeschef massa, SCA.

Han konstaterar att det alltid är stora svängningar inom pappersmassaindustrin, men att det nu varit en period med stark efterfrågan som han tror kommer hålla i sig ett tag till. Den globala marknadsökningen ligger på ca två procent per år för närvarande. Den del av pappersmassaindustrin där SCA verkar på är pappersmassa från barrved, som är långfibrig och därmed ger en starkare massa.

Fördubblingen av kapaciteten sker genom den nya Östrandsfabriken i Timrå, vilket är en av tidernas största industriinvesteringar i Sverige.

  • Vi satsar 7,8 miljarder i den nya fabriken som kommer tas i drift i juni. Vi ökar från 430 000 till ca 900 000 ton/år och som det ser ut nu så kommer marknaden svälja vår ökning mer än väl, även om det kommer ta ett tag att arbeta upp den nya försäljningen.

Ett skäl till att han är trygg med att de kommer få avsättning för den större kapaciteten är att även då marknaden hela tiden ökar så finns inga andra nya större projekt på gång i branschen globalt sett.

  • Så beslutet att göra denna stora investering var lyckat. Vår nya fabrik kommer vara den största fabriken för barrmassa i världen och även den modernaste och mest kostnadseffektiva. Dessutom är vi själva skogsägare och har en säker tillgång på råvaran och får därigenom kontroll på hela kedjan, konstaterar Åke Westberg.

Deras främsta konkurrent är Södra, som är betydligt större, och sedan några fabriker i Finland. Men Kanada och USA som tidigare varit stora på marknaden har tappat, bland annat då de inte gjort några nyinvesteringar på senare tid, som man gjort i Sverige.

Han konstaterar också att rent teknisk skiljer det inte speciellt mycket mellan de olika pappersmassafabrikerna.

  • Det finns ju bara två, kanske tre, maskinleverantörer som säljer sina maskiner globalt. Så vi har alla samma maskiner i princip. Det som sedan skiljer är hur bra vi är på att sätta ihop produktionslinjerna och att utnyttja dem effektivt. Och den som har den senaste fabriken är effektivast, så enkelt är det.

Det hot han kan se mot en fortsatt positiv utveckling på marknaden är om världskonjunkturen viker plötsligt, eller om någon större världshändelse inträffar.

SCA investerar även i en framtidsteknik som kan ge gröna kolväten från de restprodukter de får från den nya Östrandsfabriken. Tidigare gick alla restprodukter med energiinnehåll åt för att driva fabriken. I den nya anläggningen kommer bara en del av restprodukterna krävas för driften, vilket skapar ett överskott som de till att börja kommer omvandla till el som kommer distribueras i regionens elnät. Men på sikt kan det komma att användas till nya produkter istället.

  • Vi har satsat 50 miljoner i en pilotanläggning som ska använda det lignin som kokas bort under massaprocessen och omvandla det till gröna kolväten. Vi tror och hoppas mycket på den processen, men tidsaspekten är oviss, vi kan idag inte säga om och när den kan börja drivas mer kommersiellt.

Gröna kolväten kan användas i alla produkter där man idag använder fossila kolväten, exempelvis fordonsbränsle, kemikalier och mycket annat.

Fakta om SCA

Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA grundades 1929. De äger 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige och tillverkar träprodukter, massa, kraftliner, tryckpapper och förnybar energi.

Inom affärsområde massa produceras blekt sulfatmassa och CTMP-massa på Östrandsfabriken. Den nya fabriken avser produktion av blekt sulfatmassa.

Antal anställda inom Affärsområde massa är ca 350 och omsättningen är idag 2500 miljoner kronor, vilken kommer fördubblas med den aktuella investeringen.

Om Åke Westberg

Namn: Åke Westberg

Befattning: Affärsområdeschef massa, SCA

Karriär: Civilingenjör. Har varit på SCA hela sitt yrkesverksamma liv, sedan 1974

Familj: Gift, 2 barn och 6 barnbarn

Fritidsintresse: Naturen samt att bygga och snickra

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11