23948sdkhjf

Revolutionen inledd på Lindholmen

I Göteborg har portarna öppnats till Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) på Chalmers Campus Lindholmen.

Det är en tusen kvadratmeter stor nationell testbädd för industrins digitalisering och framtidens jobb som näringsminister Mikael Damberg invigde den 8 maj.

Anläggningen betraktas som betydelsefull för utvecklingen av morgondagens digitaliserade industriarbete och påskyndandet av industrins och samhällets digitala transformation.

Med hjälp av medel från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur har det som tidigare var ett bibliotek på Chalmers campus Lindholmen förvandlats till ett mångfacetterat laboratorium. Detta rymmer det mesta av det som krävs i den nya industrin, den som brukar kallas industri 4.0 – eller ”Den fjärde industriella revolutionen”.

Digitaliseringen förändrar snabbt industrin men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor. I smart industriell produktion anpassar sig teknik och verktyg efter medarbetaren. Montörer, operatörer och produktionsutvecklare kan utnyttja sin kreativitet och utföra sitt arbete bättre med hjälp av till exempel VR, 5G och samarbetande robotar.

– Både stora och små företag har möjlighet att pröva nya idéer och teknik tillsammans med forskare på den här unika, öppna mötesplats som Chalmers nu erbjuder. Här skapas innovationer och nya affärsmodeller, säger professor Johan Stahre, som tillsammans med docent Åsa Fast-Berglund är ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering.

– Här utbildar vi även framtidens ingenjörer och digitaliseringsexperter. Vi räknar med att labbet kommer att öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering, säger Åsa Fast-Berglund.

Redan nu prövar både stora och små företag framtidens idéer och teknik tillsammans med Chalmers forskare och studenter på den unika, öppna mötesplatsen SII-Lab. Innovationer och nya affärsmodeller kommer att se dagens ljus i miljön, som är viktig för utbildningen av framtidens ingenjörer och digitaliseringsexperter. Ett stort antal exjobb pågår.

– Sveriges industri står inför mycket stora produktionsutmaningar. Vi tror att många kan bli inspirerade i den här miljön och därigenom bidra till den digitala transformation som behöver ske, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, som har finansierat den kraftigt utökade verksamheten.

För industrin är testbädden efterlängtad. Effektivitetsförbättringar inom tillverkning sker idag genom innovationer inom digitalisering och automation – och de handlar om ökad flexibilitet, förbättrad kvalitet, sänkta kostnader, miljö- och energivinster, allt som är relevant för att vara konkurrenskraftig, menar SKF:s vd Alrik Danielson.

– Allt detta kan man göra var som helst i världen. Så den här typen av labbverksamhet gör att Sverige får möjligheter att ta tillbaka ett ledarskap på områden där vi har förlorat det, bibehålla och ytterligare förstärka det där vi redan är ledande. Det här är vår chans som industrination, säger Alrik Danielson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125