23948sdkhjf

Standard på gång för bedömning av vindkrafts tillgänglighet

En standardiserad grund för bedömning av en vindturbins tillgänglighet beskrivs i ett förslag till internationell standard som nu är ute på remiss

Den föreslagna standarden, som får beteckningen IEC 61400-26-1, definierar en informationsmodell. Från den ska man hämta tidsbaserade och produktionsbaserade tillgänglighetsindikatorer. Syftet är att ge standardiserade mätetal som kan användas för att skapa och organisera metoder för beräkning och rapportering av tillgängligheten i enlighet med användarens behov.

Standarden ska både kunna användas för enstaka vindturbiner och för hela vindkraftparker. Däremot säger den inte hur beräkningen av tillgänglighetsindikatorerna ska gå till. Den specificerar inte heller hur informationen hämtas in, hur produktionen uppskattas eller hur man bestämmer anläggningens prestanda. Sådant står i IEC 61400-12-1 och IEC 61400-12-2 (SS-EN 61400-12-1 och SS-EN 61400-12-2).

Förslaget till standard är ute på remiss till 14 maj 2018. Arbetet sker i den tekniska kommittén TC 88 inom IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik. Svenska företag och organisationer deltar i referensgruppen SEK TK 88 inom SEK Svensk Elstandard, den svenska standardiseringsorganisationen.

Den föreslagna standarden ska ersätta tre tekniska rapporter som funnits några år och beräknas också antas som europeisk standard i CENELEC och fastställas som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078