23948sdkhjf

Beslut om ståltullar skjuts fram - igen!

USA:s president Donald Trump skjuter upp beslutet om huruvida EU, Kanada och Mexiko får fortsatt undantag eller inte från tullar på stål och aluminium, till den 1 juni, meddelar Vita huset.

Den 1 maj vara det sagt att beskedet om undantaget kring ståltullarna skulle komma, men någon lösning är inte i hamn. Detta gör att beslutet skjuts fram ytterligare en månad.

USA införde den 25-procentiga ståltullen och en 10-procentig tull på aluminium i mars, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina.

Principöverenskommelser har nåtts för tullarna med Argentina, Australien och Brasilien och även Sydkorea väntas undantas från tullarna.

Parallellt med USA-samtalen och arbetet med skyddstullar för EU:s stålindustri har EU-kommissionen för två veckor sedan till Världshandelsorganisationen (WTO) lagt fram en lista på USA-varor som kan få tullar om Trump slopar tullundantaget för EU.

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan 10 procent av den totala svenska stålexporten.

Den svenska stålindustrin vill se permanenta undantag för ståltullarna:

Branschorganisationen Jernkontoret hoppas på, och räknar med, att få permanent undantag för EU och Sverige. USA behöver svenskt specialstål. 

− Vi behöver mer frihandel, inte mindre. Vi behöver ett besked om permanenta undantag, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Läs mer om ståltullarna (Källa: Jernkontoret) 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093