23948sdkhjf

Ny standard för trådlös maskinstyrning

En ny standard har sett dagens ljus: En standard för trådlösa styrsystem för maskiner.

Trådlös utrustning blir allt vanligare för styrning av maskiner, också för funktioner med betydelse för säkerheten. Trådlösa styrsystem är sådana som med hjälp av radio, IR eller liknande ger en förbindelse mellan en manöverenhet och resten av maskinens styrsystem. Manöverenheten kan vara fast eller bärbar.

Specialister från flera länder har samarbetat för att skriva en standard för trådlösa styrsystem för maskiner. Den har nu antagits som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, som gett den beteckningen SS-EN 62745, ”Maskinsäkerhet – Fordringar på trådlösa styrsystem”.

Standarden innehåller fordringar på funktionalitet och gränssnitt för trådlösa styrsystem. Bland det som behandlas finns oavsiktlig manövrering, olika stoppfunktioner, återställning och uppträdande vid bortfall av matning.

SS-EN 62745 behandlar inte trådlösa förbindelser mellan maskindelar som saknar betjäningsenheter. Den innehåller inte heller några fordringar på utförande (till exempel slagtålighet) och fordringarna i standarden är oberoende av det valda kommunikationsprotokollet. Den är en standard av typ B2 enligt ISO 12100 och är avsedd att användas tillsammans med den allmänna standarden för maskiners elutrustning, SS-EN 60204-1.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047