23948sdkhjf

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bland landets innovations- och kemiföretag (IKEM) uppger 87 procent att det nuvarande ekonomiska läget är tillfredsställande eller bra, en ökning med två procent från i höstas. Arbetet med forskning och utveckling (FoU) är högst bland undersökta branscher – men även arbetsbelastningen. Det framgår av Sveriges Ingenjörers nya Innovations- och konjunkturrapport.

"Kemiföretagen går bra för närvarande, men de goda tiderna har en baksida – arbetsbelastningen på ingenjörerna är mycket hög", säger Staffan Bjurulf, näringspolitisk expert på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Bland ingenjörerna upplever hela 76 procent en alltför hög arbetsbörda, vilket är en ökning med fyra procent och högst av samtliga undersökta nio branscher.

"En styrka hos IKEM-företagen är att de ligger högst när det gäller forskning och utveckling. Dock når de inte samma nivå som toppbranscherna när det gäller att få fram innovationer som är först i världen. En väg att gå är att fler företag skapar incitament för de anställda att utveckla nya uppfinningar. Det ökar också möjligheten att alstra ny konkurrenskraft", framhåller Staffan Bjurulf.

Nio av tio IKEM-företag anger att de har FoU-arbete. En tredjedel bedömer att de kommer att öka antalet anställda inom FoU det kommande året och drygt två av fem ökar sina investeringar under samma period.

Rapporten visar också ett tydligt samband: företag som får fram nya världsledande produkter på marknaden har ersättningssystem för nya innovationer från sina anställda. Två av fem IKEM-företag har det, vilket är något under branschsnittet.

Innovations- och konjunkturrapporten baseras på svar från fackligt förtroendevalda på ingenjörstäta företag i olika branscher inom industri- och tjänstesektorerna.

Sammanfattning av läget för IKEM-företagen i Innovations- och konjunkturrapporten från Sveriges Ingenjörer april 2018:

Konjunkturen

87 % säger sig ha en tillfredsställande eller god ekonomisk situation

30 % bedömer att det blir ännu bättre kommande halvår

76 % av tjänstemännen upplever en för hög arbetsbörda

58 % uppger att man nyanställt tjänstemän de senaste sex månaderna

Innovation

89 % bedriver eget forsknings- och utvecklingsarbete

25 % var först i världen med en produktinnovation under 2017

69 % uppger att det är av stor betydelse att vara först i världen

28 % anger att de test- och demomiljöer som finns i Sverige bidrar till att företaget kan utveckla produktinnovationer

40 % har ersättningssystem för uppfinningar från anställda på företagen

Ladda ned rapporten här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11