23948sdkhjf

Innovationspris till världens hårdaste stål

Stålet Vibenite 290, som tillverkas med additiv teknik, belönades med priset ”Årets Innovation” på Företagargalan i Uppsala.

Stålet kräver varken smide eller skärande bearbetning för att bli en färdig produkt. Dessutom finns en stor frihet i utformningen av komponenter, samtidigt som stora materialbesparingar görs.

Additiv tillverkning, så kallad 3d-printning, av metaller är ett växande område med applikationer inom allt från medicin till rymdfart. Det som gör VBN Components unika inom området är hårdheten och nötningståligheten i deras material. 

Livslängden och effektiviteten på produkten ökar. Dessutom kan ledtiden minskas avsevärt, eftersom de flesta processteg helt tas bort.

Materialet lanserades så sent som i november 2017 och intresset för stålet är, som en fljd av dess goda egenskaper, stort från verkstadsindustri i såväl Sverige som utlandet. 

– Vi är oerhört glada över att vårt material uppmärksammas med innovationspriset i konkurrens med andra mycket framstående företag. Det visar att det finns ett värde i det vi gör inte bara inom materialbranschen, utan för samhällsutvecklingen i stort, säger Martin Nilsson, vd på det tillverkande företaget VBN Components.

I additiv tillverkning, så kallad 3d-printning, smälts metallpulver lager på lager till en önskad form. Med materialet går det att framställa industriella verktyg och komponenter, som fräsverktyg och skärhjul, i de former man önskar och i metaller av extremt hög kvalitet.

Se film om stålet!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062