23948sdkhjf

Utvecklar produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för att tillverka bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Tillräckliga mängder av bakteriell nanocellulosa för applikationer inom kartong, textilier och plast kommer att framställas i slutdelen av projektet. Samarbete med parter inom papper- och massaindustrin och på applikationssidan välkomnas därför.

Nanocellulosa i olika former kan ge nya och förbättrade egenskaper åt en rad olika material. Hittills har forskning liksom tillverkning i demonstrations- och fabriksskala framför allt skett inom mikrofibrillär cellulosa, MFC, och kristallin nanocellulosa, CNC.

I det nu aktuella projektet kommer forskare från Umeå universitet och Processum att utveckla och skala upp en metod för att tillverka bakteriell nanocellulosa, BNC. Som namnet anger är det bakterier som i bioreaktorer producerar denna typ av nanocellulosa.

– Vid Umeå universitet har vår forskargrupp redan lyckats producera bakteriell nanocellulosa i laboratorieskala med en lågvärdig sidoström från ett massabruk, berättar Professor Leif Jönsson som leder forskargruppen.

Man har framställt mindre mängder BNC och blandat in i papper med lovande resultat. Papperet fick förbättrade mekaniska egenskaper, t.ex. högre drag- och rivindex.

Nanocellulosa framställd med hjälp av bakterier skiljer sig från MFC och CNC genom att den är renare, har en högre polymeriseringsgrad med längre molekylkedjor, är mer kristallin och tunnare.

– Dagens sätt att framställa bakteriell nanocellulosa är dyrt på grund av att metoden är ineffektiv och att tillväxtmediet är dyrt, säger Björn Alriksson, gruppchef för bioteknik vid Processum.

Därför kommer man att använda lågvärdiga restströmmar från massabruk som tillväxtmedium och produktionen kommer att ske i Processums bioreaktorer för en snabb produktion. I projektet skalas processen upp, till en början i små multibioreaktorer, därefter utförs experiment i vår 50-liters bioreaktor för att till slut kunna producera BNC i 600-liters skala.

Resultatet, i form av bakteriellt producerad nanocellulosa, kommer sedan att testas i applikationer som styrkehöjare i kartong, textilier och plast. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.469