23948sdkhjf

Starkt första kvartal för skogskoncernen

Det blev ett mycket starkt rörelseresultat för Södra under första kvartalet 2018, hela 938 MSEK (490). Det är en ökning med över 90 procent jämfört med samma period föregående år. Bakom resultatet ligger en stark efterfrågan med god prisutveckling, och de ökade volymer som expansionsinvesteringarna inneburit får genomslag i resultatet.

Det finns flera förklaringar till den starka resultatutvecklingen. Den goda globala konjunkturen bidrog till en hög efterfrågan och god prisutveckling på Södras produkter inom både marknadsmassa och trävaruområdet. Vi ser också de positiva effekterna av de omfattande expansionsinvesteringarna vi genomfört vid massabruken, och de effektiviseringar och omstruktureringar vi gjort inom trävaruproduktionen, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Koncernens nettoomsättning ökade med 12 procent till 5 717 MSEK jämfört med samma period föregående år och rörelsemarginalen förbättrades till 16 procent (10). Avkastningen på sysselsatt kapital ökade till 22 procent (12) och soliditeten ökade till 58 procent (56).

Arbetet med nya innovationer och hållbarhet har fortsatt med oförminskad kraft. Södras satsningar för ökad produktion av biodrivmedel följer uppgjorda planer, liksom satsningarna på vidareförädling inom trävaror. Dessa viktiga framtidsinvesteringar bidrar till nya affärsmöjligheter. Samtidigt utgör de steg på vägen mot ett fossilfritt samhälle och en hållbar bioekonomi där skogen har en nyckelroll, säger Lars Idermark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078