23948sdkhjf

Mossa snabbrenar gruvornas arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet. Det tar inte mer än en timme att få bort 80 procent av arseniken.

Det går fort; på en timme är arseniknivån så låg att vattnet inte längre är skadligt för människor att dricka. Studien är publicerad i tidskriften Environmental Pollution.

Den vattenlevande mossan Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har förmågan att snabbt samla på sig arsenik från vatten. Upptäckten öppnar upp för ett miljövänligt sätt att rena vatten ifrån arsenik. Ett tänkbart scenario är att till exempel odla mossan i bäckar och andra vattendrag med hög arsenikhalt.

I norra delen av Sverige är vatten från gruvområden ofta förorenat av arsenik.

-Vi hoppas att det här växtbaserade våtmarkssystemet som vi håller på att utveckla ska lösa arsenikproblemet i Sveriges nordliga gruvområden, säger Maria Greger, docent vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet som leder forskargruppen i ett pressmeddelande.

-Experiment visar att mossan har en väldigt hög arsenikreningskapacitet. Det tar inte mer än en timme att få bort 80 procent av arseniken ifrån en behållare med vattnet. Då har vattnet nått en så låg arseniknivå att det inte längre är skadligt för människor, kommenterar forskningsassistent Arifin Sandhi som har utfört experimenten.

År 2004 förbjöds arsenikföreningar i träprodukter, men ämnet når fortfarande mark- och vattensystem på grund av gruvdrift eftersom mark och berggrund i delar av Sverige innehåller arsenik. I förlängningen leder det till att dricksvattnet och det vatten som används till bevattning av odlingar också innehåller förhöjda arsenikhalter. Växterna tar upp arseniken från jorden och den hamnar till slut i maten som vi äter.

I Sverige gäller det till exempel vete, rotgrönsaker och bladgrönsaker, i andra länder samlas det bl a mycket i ris.

-Målsättningen är att det växtbaserade våtmarkssystem vi utvecklar ska filtrera bort arseniken innan vattnet blir dricksvatten och bevattningsvatten. På så sätt skulle arseniken inte ta sig vidare till våra livsmedel, säger Maria Greger.

Artikel: Phytofiltration of arsenic by aquatic moss (Warnstorfia fluitans

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141