23948sdkhjf

Väljer onlineövervakning av flishuggar

Södra Cell Mönsterås utrustar två nya flishuggar med ett onlinesystem för övervakning av den mekaniska konditionen på lager och kuggdrev i växellådorna.

För att göra flis av veden efter att den passerat barktrummorna för avbarkning har Södra Cell Mönsterås två flishuggar, med två roterande skivor på ungefär tjugo ton vardera. På varje skiva sitter sexton knivar som hugger ner veden till flis. Skivorna roterar med cirka 250 RPM. Flishuggarna är viktiga för att anläggningen ska kunna upprätthålla sin produktion.

När vi under vårt planerade stopp i höst byter ut våra flishuggar, kommer vi samtidigt att installera ett onlinesystem. Detta gör vi eftersom vi har som standard att sätta onlineövervakning på viktiga maskiner vid ny installation och eftersom vi bara har ett planerat stopp om året så vill vi ha så lång framförhållning som möjligt, så valet föll på mätsystemet Intellinova Parallell EN, från SPM. Valet av givare är inte svårt eftersom att man både får en traditionell accelerometer för ”hederlig” vibration samt stötpulsmätningen för att finna lagerskador i god tid, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker Mek/Vibration.

Intellinova Parallel EN består av sexton parallella mätkanaler för vibrations- och/eller stötpulsmätning med HD-teknologi. De patenterade mätmetoderna HD ENV och SPM HD ger långa försvarningstider – mer än ett år är inte ovanligt, enligt SPM.

Förutom mätenheter omfattar installationen även tolv DuoTech accelerometrar, som möjliggör mätning med både HD ENV och SPM HD på samma givare.

Fabriken i Mönsterås gjorde sina första investeringar i onlinesystem från SPM redan 2015 i samband med införskaffandet av ny tvättutrustning i blekeriet. Året därpå installerades Intellinova Compact på ytterligare fem tvättpressar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141