23948sdkhjf

Unik vindtunnel slår orkanen Katrina med ”stormsteg”

I Danmark har en ny ”nationell vindtunnel” invigts på DTU Risø Campus.

Vindtunneln är den enda i sitt slag i världen. Den gör det möjligt att kombinera mätningar av aerodynamik i så stor volym och styrka gör den unik.

När prins Joachim den 10 april förrättade invigningen var det därför en stor dag för dansk teknologi.

– Bara det faktum att man med vindtunneln får möjlighet att utsätta de största delarna av ett vindkraftverks vinge för vindstyrkor på upp till 105 sekundmeter, eller nästan 400 kilometer i timmen, gör vindtunneln speciell. Det motsvarar ju tre gånger orkanstyrka, säger Christian Bak, som är projektledare för vindtunneln.

Orkanen Katrina, som 2005 drabbade New Orleans i USA och ödelade stora delar av staden, hade en vindstyrka på omkring 78 ,meter i sekunden. Det är en bra bit under de styrkor som kan uppnås i Poul la Coer-tunneln som är det namn som används för vindtunneln i Risø.

Vindtunneln, som har kostat 85 miljoner danska kronor, har varit planerad i flera år. Därför glädjer det även utbildnings- och forskningsminister Søren Pind att den nu har invigts:

– Danska forskare har i ökande omfattning nytta av tillgången till högteknologiska data, om dansk forskning ska kunna bibehålla en hög internationell nivå. Därför är det viktigt att vi investerar i infrastruktur för forskning, och vindtunneln ger helt nya möjligheter för både forskare och företag, säger Søren Pind.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078