23948sdkhjf

Spendrups storsatsar i Grängesberg

Ny tappningslinje för retur- och engångsglas är installerad hos bryggeriet – investeringen beräknas till ungefär 165 miljoner kronor.
Sedan i september förra året har något varit i görningen hos Spendrups bryggeri i Grängesberg. Och för några veckor sedan stod resultatet av den senaste satsningen klar – en ny tappningslinje, samt en anläggning för ekologiskt socker.

Investeringen landar totalt på runt 180 miljoner kronor – 165 miljoner för tappningslinjen och 15 miljoner för sockeranläggningen, rapporterar Dalarnas tidningar .

Enligt Spendrups var det en nödvändig investering, då den nya tappningslinjen ersätter den gamla linjen för returglas. Den var från 1988, utsliten och redo att pensioneras.

Den senaste linjen, som varit igång ett par veckor och just nu trimmas in, har en hög kapacitet för både returglas och engångsglas – två kategorier som vardera står för cirka 7-8 procent av försäljningen.

– Det är komplicerat och tar tid att ställa in för högre hastigheter, men när det är klart så har linjen en kapacitet för 50 000 engångsglas i timmen eller 40 000 returglas. Det är på grund av att vi inte får in en större diskmaskin i lokalerna som kapaciteten för returglas är begränsad till 40 000, säger produktionschef Jörgen Forsberg till Dalarnas tidningar.

För att få plats med den nya linjen placerade man om burklinjen, flyttade anläggningen för glassortering och minskade antalet förpackningsmaskiner. Därefter följde bland annat ett nytt golv till en yta av av cirka 1 500 kvadratmeter.

Maskinerna för linjen levererades från Tyskland, som enligt Spendrups beräknas ha en livslängd på max 25 år. Den satsning som lades för en ny sockeranläggning kommer möjliggöra tillverkning av en ekologisk läsk, som snart kommer synas på marknaden.

Investeringarna innebär inte att bryggeriet är i behov av mer personal, skriver tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079