23948sdkhjf

Fabriken testar 12 timmars arbetsdag

Kan utföra samma arbete men med 67 000 färre arbetstimmar.

Hos Siemens Gamesa vindkraftsfabrik i danska Ålborg tar man till ett nytt grepp i fråga om arbetstider och testar 12 timmars arbetsdag. Det betyder att de 1 700 anställda får en helt annan arbetsdag än de flesta andra produktionsverksamheter.

I stället för en arbetsvecka på 37 timmar fördelat på fem dagar kör man med tre arbetsdagar i sträck på tolv timmar. Därefter är man ledig i tre dagar för att sedan arbeta tre dagar igen, innan det väntar sex sammanhängande fridagar. En arbetsgång som sedan återupprepas.

Förutom att de bekräftar att det pågår ett pilotprojekt, har Siemens Gamesa inte mycket att säga om det hela mer än att man är spänd på att se hur det fungerar på sikt.

Men ur fackligt perspektiv vill man gärna yttra sig om projektet.

Det är ett fysiskt krävande arbete på vindkraftsfabriken. Vi är lite oroade över om man klarar att arbeta 12 timmar om dagen tre dagar i följd, säger Benny Vinther Jensen, gruppförman för Faglig Industri i 3F Ålborg.

Rent ekonomiskt betyder den nya arbetstidsfördelningen att vinkraftsproducenten kan utföra samma arbete men med 67 000 färre arbetstimmar. Den nya arbetstiden har varit igång under två månader och ska utvärderas i juni. Efter detta ska det fattas beslut om det ska bli en permanent lösning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079