23948sdkhjf

Mångmiljoninvestering i ny fabrik för produktion av talldiesel

Företaget Sunpine investerar 250 miljoner i ny fabrik för ökad produktion av talldiesel.
Sunpine investerar 250 miljoner kronor i en ny fabrik intill företagets befintliga anläggning i Piteå.

Magnus Edin, vd för Sunpine, säger att investeringen innebär en ökad produktionskapaciteten med 50 procent, och bolaget uppger även att man räknar med att investeringen skapar 20 arbetstillfällen.

– Vi kommer att kunna öka produktionen med motsvarande 50 000 kubikmeter talldiesel till en totalkapacitet på 150 000 kubikmeter eller 150 miljoner liter, säger Magnus Edin till Process Nordics systerportal Skog Supply och förklarar att nästa steg i investeringen är att lämna in en ansökan om nytt miljötillstånd.

– Vi har sedan tidigare genomfört en förstudie och härnäst kommer vi att lämna in en ansökan om nytt miljötillstånd och vi kommer även att upphandla externa resurser för att hjälpa oss i det här projektet.

Kan miljötillståndet avslås?
– Det är en process och man ska aldrig säga aldrig, men vi ser inte att vi går utanför ramarna på någonting så jag har goda förhoppningar.

EU-beslut viktig pusselbit i investeringsbeslut
Vi har tidigare rapporterat om att EU-parlamentet gav tummen upp till tallolja som en del av förnybara och hållbara drivmedel, ett beslut som även möjliggjorde för Sunpines investering i talldieselproduktion.

Läs också: EU ger tummen upp för tallolja

– Det har tidigare funnits en politisk oro men i och med beslutet från EU-parlamentet i mitten av januari ser vi att nästa steg i utvecklingen för företaget är att kunna expandera volymerna och därför investerar vi den här summan för att kunna öka produktionen.

Enligt Magnus Edin planeras produktionsstart till någon gång under 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094