23948sdkhjf

Förvärvar teknologi för optimerad energilagring

Alelion Energy Systems AB har förvärvat inkråmet i Caterva GmbH, ett tyskt bolag under likvidation som har specialiserat sig på avancerad teknologi för optimering av lokal energilagring.

Caterva har utvecklat en plattform för inkoppling och styrning av lokala energilager som kan användas till att optimera laddning och nyttjande av exempelvis litiumjonbatterier. Teknologin ger lägre energikostnader och utsläpp av koldioxid.

Plattformen bygger på patenterade algoritmer som styr och optimerar laddningen av lokala energilager. Det kan gälla litiumjonbatterierna till truckar, och det sker utifrån tillgång och efterfrågan på el. Teknologin styr laddningen till tidpunkter under dygnet då tillgången på energi är god och priserna låga.

Alelion ska använda Catervas teknologi ihop med sina egna litiumjonbatterier och introducera den hos sina kunder inom storskaliga industriella applikationer.

Förvärvspriset uppgår till 14 MSEK och i det ingår en patentportfölj relaterat till optimering av energilagring.

På sikt räknar bolagets vd Daniel Troedsson med att förvärvet kommer att öka möjligheten att komma in i nya segment och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter för både Alelion och dess kunder.

– Industritruckar som är inkopplade på elnätet är lokala energilager som kan bli en viktig del av skapandet av mer hållbara energisystem. När truckarna inte används kan dess batterier nyttjas för att balansera tillgång och efterfrågan på energi i elnätet, säger Daniel Troedsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109