23948sdkhjf

Trådlös övervakning i litet format

Ett trådlöst system för övervakning av maskiner och annan utrustning visades upp under mässa.

Systemet gör det möjligt att via en molntjänst övervaka och dokumentera data från ett stort antal punkter.

– Teoretiskt ett obegränsat antal eftersom det går att logga in och läsa av data från varje sensor, säger Johan Andersson, säljare från Intertechna AB i värmländska Hammarö som saluför systemet på den svenska marknaden.

Detta är utvecklat av amerikanska Bluvision och började lanseras på den svenska marknaden så sent som våren 2017. Det består av tre huvuddelar: En kombinerad sensor och givare, en kommunikationsmodul och en för svenska förhållanden anpassad mjukvara som används för molntjänsten.

Sensorn är liten, i storlek ungefär som en cigarettändare, och den fästes på den maskin från vilken temperatur och vibrationer ska registreras. Signalen överförs med blåtandsteknik till en kommunikationsmodul, döpt till BluFi, som kopplats till ett vägguttag i lokalen.

Denna modul har kapacitet för att överföra data från upp till hundra. Trådlöst internet används sedan för att via en router överföra alla data från modulen till molnet och mjukvaran, kallad Bluzone. Lagringen sker i en krypterad databas och användaren behöver inget eget IT-system.

– Sensorerna är lätta att montera på svåråtkomliga ställen. De håller i fem år med det inbyggda batteriet, och de mäter temperatur och vibrationer och med programmet går det att se historiken för varje mätpunkt i programmet som man har tillgång till, berättar Johan Andersson och visar på skärmen data i realtid från ett svenskt pappersbruk som använder tekniken.

Dessutom är de, tillägger han, billiga och kostar inte mer än fyra hundralappar per styck. Det ger, även om de inte riktigt duger till mer ingående analyser av en maskins tillstånd, en kostnadseffektiv lösning.
– Men det är lätt att se om något problem är på gång, om vibrationer eller temperatur ligger utanför det som man har ställt in för den aktuella givaren.

När det gäller vibrationer och rörelser från maskiner eller annan utrustning sker avläsningen i tre axlar, och med ett system som kallas ”machine learning” skapas en registrering övetr tid som i databasen blir ett slags fingeravtryck för just den utrustningen. Uppstår avvikelser registreras detta med en rapport i programmet Bluzone.

– Vi har fått väldigt positivt gensvar och hittills har vi kunder inom pappersindustrin och stålindustrin, men systemet kan användas i många olika slags sammanhang, säger Lars Djuvfeldt, vd för Intertechna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11