23948sdkhjf

Två flugor i en smäll när elektrobränslen utvärderas för processindustrin

I ett nystartat forskningsprojekt undersöks möjligheterna för svensk massa-, kemi- och pappersindustri att öka produktionen av förnybara drivmedel och samtidigt ta en mer aktiv roll på elmarknaden genom att producera så kallade elektrobränslen.

Sveriges mål är att ha en elproduktion som är 100 procent förnybar 2040, främst med utbyggnad av sol- och vindkraft. Dessa väderberoende energikällor kan dock leda till ojämn tillgång på el och svägningar i elrpriset, något som är en utmaning för energiproducerande och energikrävande industrier som kemi-, massa- och pappersindustrin.

Samtidigt har Sverige som mål att mångfaldigt öka andelen förnybara drivmedel inom fordonsflottan. Två utmaningar som skulle kunna lösas med elektrobränslen. Alltså flytande eller gasformiga bränslen som produceras av överskottsel, vatten och koldioxid från befintliga processer.

Med anledning av detta ska RISE, i samarbete med Södra, AkzoNobel Specialty Chemicals och BillerudKorsnäs, nu undersöka möjligheterna för svensk processindustri att dra nytta av just elektrobränslen.

– Intresset för elektrobränslen har de senaste åren vuxit lavinartat och det finns idag drygt ett fyrtiotal demonstrations- och pilotanläggningar i drift eller under uppbyggnad för konceptet i Europa. Än så länge finns ingen anläggning på plats i Sverige, men intresset för elektrobränslekonceptet är snabbt ökande även här, säger Anna-Karin Jannasch, ledare för fokusområdet Industriell omställning på RISE.

Enligt Anna-Karin skulle införande av elektrobränslekonceptet kunna innebära att man under perioder av låga elpriser har möjlighet att producera förnybara elektrobränslen som antingen kan lagras för senare användning eller säljas för externt bruk. För samhället finns även en möjlighet att skapa bättre balans i framtidens förnybara elnät samtidigt som man skapar sk kolsänkor genom att använda koldioxid från rökgaserna vid framställning av elektrobränslena.

- För Södra är effektivt resursnyttjande viktigt. Att undersöka om vi med elektrobränslen ytterligare kan minska behovet av fossila drivmedel och samtidigt stärka vår elaffär för framtidens elkraftsystem ser vi som intressant att studera närmare, säger Catrin Gustavsson, Chef Innovation och Nya affärer på Södra.

Fakta

Elektrobränslen är ett samlingsnamn för syntetiska bränslen som framställs från el och vatten genom elektrolys till vätgas och syrgas. Vätgasen kan antingen användas direkt som bränsle eller insatsråvara för industriprocesser. Det är också möjligt att låta vätgasen reagera vidare till andra produkter såsom metan och/eller metanol via reaktioner med koldioxid från rökgaserna. I de fall elen för vattenelektrolysen och koldioxiden för att bygga kolväten är av förnybart ursprung skapas på detta sätt en koldioxidsänka då den ersätter fossila energibärare och produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095