23948sdkhjf

Svenskfinsk forskning ska utveckla biobaserade skogsprodukter

Det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation, Business Finland och Vinnova ska tillsammans verka för att stödja en utveckling av nyckelteknologier för biobaserade produkter från skogsråvara.

Nya biobaserade produkter har en plats på globala marknader. Både Sverige och Finland är starka inom utvecklingen av sådana produkter. Samarbetsmöjligheterna mellan ländernas bioprodukt- och biomaterialkompetenser bedöms vara väldigt goda och vi är glada över att kunna fortsätta forskningssamarbetet i den här formen, säger Anna Wiberg, programchef för BioInnovation.

Erbjudandet riktar sig till projekt som möjliggör processteg för tillverkning av biobaserade kemikalier och material. Utlysningen fokuserar specifikt på teknologier som tar biobaserade produkter och material från labbskala till pilot eller demo.

Utlysningen vänder sig i första hand till tillverkare, leverantörer och användare av biobaserade material, produkter och tjänster men även universitet, högskolor och forskningsinstitut.

Den svenska delen av utlysningen finansieras av Vinnova inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, och den finska delen av Business Finland. Budgeten för finansiering av svenska parter är 27 miljoner kronor. För de finska parterna är den ungefär 2 miljoner euro.

Projekten samfinansieras av medverkande företag med motsvarande summa som det sökta bidraget. Sista ansökningsdag är den 14 juni. Projekten, som ska pågå under 2,5 år, beräknas kunna starta i slutet av september.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141