23948sdkhjf

Utvecklar storskalig tillverkning för grafenpapper

 Energilagringsbolaget SaltX Technology inleder ett strategiskt samarbete med specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö. Tillsammans ska bolagen utveckla en tillverkningsmetod för papper som bestryks med supermaterialet grafen.

Grafenpappret ska fungera som bärare av det patenterade Nano Coated Salt från SaltX. Detta uppges öka värmeledningsförmågan i SaltX-materialet med upp till fem gånger.

Metoden kan också sänka tillverkningskostnaden för energilagringsmaterialet med upp till 80 procent. Samtidigt möjliggörs en industriell och skalbar tillverkning, till en början med en kapacitet 100.000 ton energilagringsmaterial. Det motsvarar 50 gigawatt-timmar termisk energilagring, uppger SaltX Technology.

I utvecklingsprojektet, som löper över två år, kommer SaltX och Ahlstrom-Munksjö att tillsammans utveckla och testa själva tillverkningsprocessen. Därefter avser bolagen att inleda storskalig tillverkning av papper bestruket med grafen och nanobehandlat salt.

Avtalet med Ahlstrom-Munksjö innebär det största tekniksprånget sedan vi uppfann vårt nanobehandlade salt, menar Karl Bohman, vd för SaltX Technology.

Grafen är ett helt kolbaserat material som utgörs av ett ytterst tunt skikt  endast ett atomlager tjockt. Vidare är grafen 200 gånger starkare än stål och har ledningsförmåga vad gäller värme och el som är fyra gånger bättre än silver.

Vi känner till grafen sedan en tid och utvärderar nu gångbara metoder att integrera grafen i våra produkter inom till exempel isoleringspapper, säger Anna Bergquist, affärsområdeschef för isoleringspapper på Ahlstrom-Munksjö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078