23948sdkhjf

Gödsel blir biogas i småländsk anläggning

Scandinavian Biogas och Mönsterås Biogas har tecknat ett samarbetsavtal om att gemensamt utveckla möjligheten att bygga och driva en storskalig biogasanläggning i Mönsterås.

Parterna har för ändamålet bildat ett gemensamt utvecklingsbolag, Mönsterås Biogasproduktion AB, som skall utgöra grund för ett framtida produktionsbolag.

Biogasanläggningen skall hantera de gödselmängder som genereras inom nöt-, svin- och fjäderfänäringen i området. Av gödslet ska dels flytande biogas LBG och dels högvärdig biogödsel i olika fraktioner produceras.

Anläggningen planeras för att hantera 99 000 ton gödsel och ca 70 000 ton högvärdig biogödsel. Den ska producera 120 GWh biogas, vilket motsvarar ungefär 12 miljoner liter diesel.

Inom ramen för utvecklingsbolaget skall projektet nu gå in i nästa fas, med målsättning att kunna påbörja byggnation av anläggningen under 2019.

Anders Johansson, kommunalråd i Mönsterås kommun, är nöjd med utvecklingen och säger i en kommentar:

Samarbetet mellan Mönsterås Biogas och Scandinavian Biogas ökar markant möjligheterna för att projektet ska komma i mål, och det är ett projekt som är mycket viktigt för lantbrukssektorns utveckling i kommunen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079