23948sdkhjf

Den stora flytten av gammelskog – ska göra plats åt gruva

Till förmån för en utbyggnad av Aitikgruvan i Gällivare ska ett 800 hektar stort område kompensera för förlorade naturvärden. I höstas påbörjades flytten av gammelskog till kompensationsområdet – nu börjar uppföljningen.
I somras rapporterade Process Nordics systerportal Skog Supply om att gruvbolaget Boliden, i och med att man ska utöka Aitikgruvan, i samarbete med Sveaskog och SLU ska kompensera för den förlust av biologisk mångfald som utbyggnaden kommer att resultera i. Totalt handlar det om ett 170 hektar stort område gammelskog som definieras som påverkansområde och som kommer att avverkas till förmån för utbyggnationen. Kompensationsområdet i sin tur utgörs av ett 840 hektar stort område där 550 hektar utgör skog och resterande ytan av våtmarker, sjöar och andra habitat.

Läs också: Skogsskydd ska kompensera för gruvutbyggnad

Nu har man kommit en bit på vägen och i oktober påbörjades arbetet med att flytta bland annat död ved till kompesantionsområdet. Enligt P4 Norrbotten har man bland annat flyttat cirka 700 stockar till kompensationsområdet.

– Många rödlistade arter i skogen är knutna till död ved. Genom att ta död ved från påverkansområdet till kompensationsområdet är förhoppningen att arterna dels ska överleva och dels sprida sig, säger Jessica Nordin, miljö- och affärsutvecklingsstrateg på Sveaskog, till Skog Supply.

Nästa steg – invigning och insektsfällor
Nästa steg blir att, för Boliden, genomföra skötselåtgärder såsom att skapa döende ved i delar av kompensationsområdet, förklarar Jessica Nordin. I projektet ingår även forskningsuppföljning. SLU kommer att studera hur olika rödlistade arter överlever och sprids, och till våren sätts bland annat insektsfällor upp och lågor inventeras. Fram till sommaren planerar även Boliden för en invigning av kompensationsområdet, säger Jessica.

Ny forskning
Påverkansområdet utgörs av 170 hektar gammelskog och kompensationsområdet utgörs som sagt av cirka 550 hektar brukad skog, dock aldrig kalavverkad skog. Den södra delen av skogen utgörs av renodlade tallskogar medan det västra området utgörs av lövrika barrskogar som är lik den skog som utgör påverkansområdet. Den största skillnaden mellan dessa olika skogar är att kompensationsskogen saknar den mängden död ved som finns i påverkansområdet, och det är det man nu försöker tillföra, berättar Jessica Nordin.

– Ekologisk kompensation är ett ganska nytt koncept i Sverige, så man vill gärna se att det får avsedd effekt – att det går att återskapa naturvärden och kompensera för något som går förlorat. Det är därför det här forskningsprojektet är så intressant.

Boliden har tillsammans med Sveaskog under flera år tagit fram just det här kompensationsförslaget i samråd med bland annat Länsstyrelsen. Nu väntar ett långsiktigt skydd för området – till en början handlar det om 50 år.

– Det är ingen quick-fix att arbeta med kompensationsåtgärder, det här är ett långsiktigt projekt. Aitikgruvan tar marker i anspråk för all framtid där värdena går förlorade och ambitionerna är därför att området ska finnas kvar för alltid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094