23948sdkhjf

Boliden elektrifierar gruvdriften i Aitik

Pilotprojektet kan ge en lösning som minskar växthusgasutsläppen med 80 procent.
Boliden har, i samarbete med ett antal partners inom industri och akademi, påbörjat ett pilotprojekt för elektrifiering av trucktransporterna i Aitik – Sveriges största koppardagbrott. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Projektet är tvåårigt och målet är att utveckla, bygga och utvärdera en elektrifierad transportramp med kontaktledningar och fyra modifierade bergtruckar med strömavtagare.

– Detta projekt har potential att radikalt minska koldioxidutsläppen från gruvbrytningen, det är ytterligare en åtgärd för att minska olika industriprocessers utsläpp. Minskade koldioxidutsläpp från gruvbrytningen är viktigt för att kunna tillverka till exempel framtidens fordon på ett mer hållbart sätt. Denna satsning är på så sätt ett komplement till Northvolts kommande gröna batterifabrik som också den delfinansieras av Energimyndigheten, säger generaldirektör Erik Brandsma, i pressmeddelandet.

Bland Bolidens samarbetspartners finns Eitech och ABB, som bygger den elektriska infrastrukturen, Pon och Equipment och Caterpillar som bygger om gruvtruckarna och Chalmers som forskar på systemaspekterna kring elektrifieringen.

Provsträckan kommer att driftsättas under hösten 2018 och förväntade reduktioner av växthusgasuppsläpp är upp till 80 procent på de sträckor där tekniken implementeras. Man räknar även med ökad produktivitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109