23948sdkhjf

SKB har förbättrat kylningen i mellanlagret

Svensk Kärnbränslehantering, SKB, har låtit göra förbättringar på sitt mellanlager Clab i Oskarshamn.

− När vi på mellanlagret Clab skulle byta ut rördelar i kylkedjan som används för att kyla vattnet till förvaringsbassängerna för det använda kärnbränslet så valde vi GPA som leverantör, berättar projektledare Mats Källqvist på SKB.

Den befintliga kylkedjan som har till uppgift att kyla anläggningens resteffekt var inte dimensionerad för att klara anläggningens ökade kylbehov. Det var därför nödvändigt att göra ändringar i huvudsystemen för att öka kylkedjans kylkapacitet så att anläggningen klarade av att kyla den ökade resteffekten.

− Våra komponenter har använts till kylvattnen och havsvattnet och i systemet har ett nytt inloppsrör i PE100 markförlagts. Nya utloppsrör i PE100 har dels lagts i kulvert och dels markförlagts och vi har i båda fallen använt oss av dimensionerna d500 PN10 SDR17, förklarar Christoffer Brunnström som är Industrisäljare på GPA.

PE står för Polyeten, som är ett svetsbart termoplastmaterial med ett brett användningsområde. GPA har allt från enkla rör i olika dimensioner till specialtillverkade rördelar som är helt anpassat efter kundens behov. Materialet passar bra till både enkla och krävande applikationer såsom arbetet på SKB. PE har både goda mekaniska egenskaper och en bra kemisk resistens, förklarar Christoffer Brunnström.

I Clab mellanlagras kärnbränslet från kärnkraftverken innan det ska till slutförvaret.

-Det är väldigt viktigt för oss att vi har en hög kvalitet på våra komponenter. Samarbetet med GPA fungerade bra och de hade den kompetens och de certifikat som krävdes, avslutar Mats Källqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078