23948sdkhjf

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Vätgas har under en längre tid betraktats som en lovande energibärare när fossila bränslen ska fasas ut. Stora investeringar har gjorts för att utveckla system för produktion och lagring av vätgas.

Ett system som utvecklats för att framställa vätgas är en katalysator som kan användas för att spjälka vatten till vätgas genom elektrolys. Här finns ett av de stora problemen som forskare nu tittat närmare på. Katalysatormaterialet har hittills varit dyrbara, metalliska grundämnen som platina, rutenium och iridium.

"Att kommersialisera vätgas som energibärare har hittills varit svårt på grund av den höga kostnaden och att energiomvandlingen hittills varit ineffektiv", säger Peili Zhang, en av KTH-forskarna i ett pressmeddelande.

Forskarna har, med professor Licheng Sun i spetsen, kommit fram till att de dyra metallerna kan ersättas med ett betydligt billigare material, en legering av nickel, järn och koppar.

"Den nya legeringen kan användas för att spjälka vatten till vätgas. Katalysatorn blir mer effektiv än de tekniker som finns idag, och betydligt billigare. Detta kan möjliggöra att det finns en ekonomi för storskalig vätgasproduktion baserad på denna teknik", kommenterar Peili Zhang.

Det finns sedan tidigare katalysatorer baserade på billigare material än platinametaller. Nackdelen är att de inte är särskilt effektiva.

Licheng Sun har tidigare bland annat konstruerat en konstgjord fotosyntes (Nature Chem. 4/2012) och en katalysator baserad på nickel och vanadin (Nature Com. 7/2016).

Vätgas kan användas till exempel för att minska koldioxid från ståltillverkning eller för att framställa diesel och flygplansbränsle.

Länk till artikeln i Nature Communications:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109