23948sdkhjf

Gruvschakt öppnar möjlighet för nya sätt att lagra energi

Ett skotskt företag vid namna Gravitricitys vill lagra energi i luften. Planen är att använda gamla gruvschakt och gravitation för att hamstra energi. Nu har företaget fått sju miljoner kronor i bidrag av Myndigheten Innovate UK för att försöka förverkliga idén.

Egentligen handlar det om simpel fysik – man använder gravitationen och omvandlar lägesenergi till elektricitet. Men Gravitricity har gjort det i stor skala. I stället för att kopplat ihop vindkraftverk med stora batterier, är tanken att man ska koppla kraftverken till stora vikter som hänger i gamla gruvschakt. Lyckas projektet anser företaget att deras teknik ska kunna ge grön el och väcka liv i gamla gruvsamhällen.

En rejäl klockvikt, på upp till 3 000 ton, som hänger i ett schakt och är kopplad till olika vinschar är teknikens grund. Energi är antingen absorberad eller genererad genom att höja eller sänka vikten. Tanken är att just kunna ta hand om överproducerad vindkraftenergi. Systemet är dimensionerat för att fungera i schakt från 150 till 1 500 meter. För att öka kapaciteten tänker man sig att man trycksätter schaktet. Enligt Gravitrcity så ska tekniken producera el i spannet mellan 1-20 MW och ha en driftstid på mellan 15 minuter och åtta timmar.

Kravet för systemet är att hitta bra hål att hänga vikter i. Under 2018 kommer man att bygga ett designsystem på 250 kW för att visa att konceptet fungerar. Därefter ska man få tillgång till en övergiven gruva och få till en fullskaleprototyp till 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14