23948sdkhjf

Lagarbete och kommunikation säkrade framgångsrik lansering

SSABs team förvandlade ett av sina mest komplicerade projekt för produktutveckling till ett av de smidigaste och snabbast genomförda.

Docol 1500M-EG är ett kallvalsat, avancerat höghållfast stål. Det kan användas till olika komponenter med stränga krav på låg vikt och hög energiabsorption, där det även behövs skydd mot korrosion. Hittills har stålet i första hand använts för tillämpningar i fordon, 

Det som tillverkas med SSABs metod är ett martensitiskt stål med en hög hållfasthetsnivå, på över 1500 Mpa. I kombination med ett korrosionsskydd – i form av elektrogalvanisering – innebar detta en teknisk utmaning att utveckla.

Produkten lanserades 2017 och blev en succé. Många var inblandade i projektet och det krävdes noggrann planering, ett tätt samarbete och tydlig kommunikation i den globala projektgruppen. Utvecklingen gjordes med en stor, global biltillverkare i åtanke, och skulle samtidigt användas i flera olika bilmodeller i Kina, Sydkorea, Europa och Nordamerika.

Det som var speciellt krävande med Docol 1500M-EG var utvecklingsprocessens karaktär, berättar Jacky Li, som är Regional Sales Manager Automotive China, SSAB Europe.

Den viktigaste uppgiften var att tydliggöra projektets tidsschema och bygga upp ett förtroende hos kunden.

– Produktkraven i sig var komplicerade och tidtabellerna snäva. Dessutom skulle både förserier och serietillverkning av bilarna starta i Kina före de andra geografiska områdena, medan biltillverkarens huvudkontor som skulle godkänna produkten, låg i USA. Och till råga på allt skedde produktionen av stålet i Borlänge i Sverige.

Det var många människor inblandade, ofta i olika delar av världen. De arbetade tillsammans med ett snävt tidsschema. Forskning och utveckling på SSAB skedde som ett sömlöst samarbete mellan teknisk personal och medarbetare från olika funktioner som marknadsföring, försäljning och produktion.

– Eftersom Docol 1500M-EG är en strategiskt viktig produkt som ska göra det möjligt för oss att uppnå vår tillväxtstrategi var lanseringen jätteviktig.

En global projektgrupp bildades, enbart för att hjälpa till med den formella kommersialiseringen. SSABs interna arbetsgrupp hade medlemmar från Kina, Sydkorea, USA och Europa.

José Puente Cabrero, Product Manager Cold Rolled Products vid SSAB Europe, som också var projektledare och samordnare, förklarar:

– Det var av avgörande betydelse att vi alla hade en tydlig gemensam bild av mål, roller, timing och vårt beroende av varandra. 

Alla processer och rutiner – som överföring, legobeläggning och spaltning till slutlig leveransstorlek – måste finnas på plats och kommuniceras genom hela kedjan.

– Den tekniska personalen i USA var tvungna att ta hänsyn till tidsplanen i Kina när de utförde godkännandeprocessen för att säkerställa leverans enligt plan, berättar Bruce Wilkinson, Area Technical Manager SSAB Automotive, som hade ansvaret för det globala godkännandet av materialen.

Inom fordonsindustrin är det vanligt att starten för produktion av bilar föregås av en period på 6–12 månader när man producerar en förserie. Det var därför viktigt att stålet godkändes av biltillverkaren innan arbetet med prototyper och provserier började.

Docol 1500M-EG blev färdigt och klart för godkännande i mycket god tid – ett par månader före deadline. Mycket tydlig kommunikation och ett rationellt arbetssätt inom organisationen gjorde detta möjligt.

– Tack vare SSAB One, vår Lean-baserade ledarskapsfilosofi. Detta trots att både vår arbetsgrupp och kunden var utspridda över hela världen. Den andra viktiga faktorn var entusiasmen och engagemanget hos medlemmarna i arbetsgruppen, förklarar José Puente Cabrero.

Under projektets gång utvecklades helt nya metoder och verktyg för att utvärdera produkten. De kommer att fungera som en mall för framtida produktutvecklingsprojekt och tekniska utmaningar som kan uppstå.

Produkten är godkänd och i bruk, och intresset för den växer inom fordonsindustrin. Projektet har, menar man inom projektgruppen, satt nya standarder för framtida lanseringar.

– Docol 1500M-EG är ett tydligt bevis på att produkter av elektrogalvaniserat ultrahöghållfast stål kan användas i säkerhetstillämpningar som till exempel tröskelbalkar, säger José Puente Cabrero.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097