23948sdkhjf

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Sverige har god tillgång på innovationskritiska metaller. Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som kartlägger var potentialen finns för att utvinna dessa.

2016 fick SGU i uppdrag att analysera tillgången på innovationskritiska metaller i gruvavfall och berggrund. En delrapport är nu överlämnad. Samtidigt har regeringen fattat beslut om en satsning på 10 miljoner kronor för att fördjupa kartläggningen i Bergslagen.

I oktober 2016 fick SGU i uppdrag av regeringen att ta fram en metodik för kartläggning av innovationskritiska metaller och mineral i större skala, samt kartlägga och inventera tillgångar som finns i befintligt gruvavfall. En delrapport har överlämnats till närings- och innovationsminister Mikael Damberg.   

- Sverige har en god tillgång på innovationskritiska metaller. Det är därför viktigt att få klarhet i möjligheterna att utvinna metaller ur inte minst befintligt gruvavfall och få en bättre kunskap om var och vilka metaller och mineral som finns i Sverige. Dessa kommer att behövas för tillverkning av de miljö- och teknikinnovationer som är under utveckling, säger Damberg. 

SGU:s uppdrag utökas nu med 10 miljoner kronor för kartläggning av innovationskritiska metaller i Bergslagen. Det handlar om att råvaror från primära och sekundära (gruvavfall) källor i Bergslagen ska identifieras och inventeras. SGU har också ett pågående projekt med fördjupad kartläggning i vissa så kallade nyckelområden som löper 2017 till 2018, där myndigheten satsar cirka 15 miljoner kronor av sitt ordinarie anslag. Allt detta tillsammans gör att det framöver blir stort fokus på just Bergslagen.

Båda uppdragen är kopplade till regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078