23948sdkhjf

SCA utreder möjlighet till produktionsökning vid Obbola

SCA inleder en miljöprovning för att öka produktionskapaciteten vid bruket från dagens maximala 500 000 ton till 850 000 ton. Tillträdande fabrikschef: "Vi ser att vi har en marknad som efterfrågar våra produkter."
I december 2017 tog SCA ett investeringsbeslut om 196 miljoner kronor för att utöka produktionen av vit kraftliner vid Munksunds pappersbruk.

Läs också: SCA investerar 196 miljoner i Munksunds pappersbruk

Nu meddelar SCA att man inleder en miljöprövning av en möjlig investering i en ny pappersmaskin i Obbola pappersbruk.

– Inga beslut är fattade än, det här är en del av utredningen så att vi vet spelreglerna om vi skulle vilja gå vidare och bygga en ny maskin, säger Per Strand, tillträdande fabrikschef på Obbola pappersbruk, till Process Nordics systerportal Skog Supply.

– Det som händer nu är att vi kommer att kalla länsstyrelsen till ett inledande samråd, nästa steg är att Mark- och miljödomstolen beslutar i ärendet.

Kraftig kapacitetsökning
Enligt dagens miljödom har pappersbruket tillstånd för produktion av 500 000 ton kraftliner per år – något man vill utöka till 850 000 ton. Men att få ett miljötillstånd för den här typen av ärende tar tid.

– En miljöprövning är en omfattande process som tar tid, det kan ta mellan ett och två år. Vår verksamhet är av arten att den klassas som betydande miljöpåverkan, och då blir det en stor prövning, säger Per Strand som tillägger att man under tiden arbetar med teknisk utredning.

– Parallellt kommer vi att jobba med utredningen av tekniska förutsättningar för pappersmaskinen. Vi kommer att behöva veta vad vi ska miljöprövas för.

Eventuella investeringskostnader kommer också att utredas innan definitiva beslut tas.
Läs mer om: SCA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125