23948sdkhjf

Effektiviserad miljöprövning kan främja industrins omställning

Regeringskansliet tillsätter nu en utredning som ska se över miljöprövningen av exempelvis stålindustri, livsmedelsindustri, vindkrafts- eller gruvverksamhet.

Syftet är att undersöka om miljöprövningen fungerar på ett sätt som främjar investeringar som driver teknik- och metodutvecklingen mot minskad miljöpåverkan.

Utredaren ska föreslå åtgärder för att prövningen av verksamhet enligt miljöbalken ska främja investeringar som bidrar till en grön omställning. Utredningen ska även föreslå hur miljöprövningsprocessen kan bli effektivare.

− En effektiv miljöprövning är nödvändigt för en grön omställning. Vi måste öka tempot för att ställa om till en fossilfri ekonomi och för att nå miljömålen, säger miljöminister Karolina Skog.

Och närings- och innovationsminister Mikael Damberg tillägger;

− Om processen för miljöprövning inte är tillräckligt effektiv kan investeringar utebli eller hamna i länder med svagare miljölagstiftning. Det skulle gå rakt emot regeringens strategi för Smart industri, där Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion av varor och tjänster.

Det är anmälnings- eller tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken som omfattas av uppdraget, exempelvis stålindustri, livsmedelsindustri, vindkrafts- eller gruvverksamhet. Vattenverksamhet omfattas inte.

Senast den 30 september 2018 ska utredningen lämna in sitt betänkande till Miljö- och energidepartementet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094