23948sdkhjf

Han leder nationell kommitté för klimatforskning

Formas har utsett Anders Wijkman till ordförande för programkommittén för det nationella forskningsprogrammet om klimat.

Wijkman har tidigare bland annat varit EU-parlamentariker och ordförande för Miljömålsberedningen. Kommittén ska stödja det tioåriga nationella forskningsprogrammet om klimat som startade 2017.

– Vi är mycket glada över att Anders Wijkman har tackat ja till det här uppdraget. Anders har en unik och gedigen erfarenhet och kompetens inom klimatområdet och har arbetat såväl politiskt som i ideell sektor. Hans engagemang är väl förankrat i aktuell forskning och han har ett omfattande nätverk både nationellt och internationellt, säger Formas generaldirektör Ingrid Petersson, i ett pressmeddelande.

Det nationella forskningsprogrammet om klimat ska bidra till att uppnå Sveriges mål att vara ett fossilfritt välfärdssamhälle och ambitionen är att vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar. För att minska människans påverkan på klimatet krävs omfattande omställning och anpassning - i Sverige, inom EU och globalt. Därför behövs forskning inom flera olika ämnesområden såväl som tvärvetenskaplig och tvärsektoriell forskning och innovation. 

– Utmaningarna är många för klimatforskningen. Hittills har uppgiften varit att reducera utsläppen med 20–30 % över ett par decennier. Nu gäller det att ta sig ned till nära noll. För detta krävs transformativa förändringar inom en rad sektorer. Jag är glad att få bidra till detta viktiga arbete under Formas ledning, säger Anders Wijkman själv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094