23948sdkhjf

Svenskt miljöteknikföretag tar kraft ur havet

Det svenska miljöteknikföretag Minesto, som arbetar med kommersiell elproduktion ur havet, kör nu igång sitt första system och utvecklar samtidigt sitt produktutbud.

Det är deras prisbelönta och patenterade marina kraftverk, Deep Green, som utvinner förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar, som ska utvecklas i en mindre variant som ger bolaget ett kommersiellt verktyg för att öppna upp nya marknader och affärsmöjligheter. Samtidigt intensifieras och breddas marknadsbearbetningen för att etablera bolagets unika Deep Green-teknologi på fler marknader.

Förberedelserna för testning av Minestos första Deep Green-system i kommersiell skala i Wales är nu inne i sin slutfas. Installation inleds i april 2018 med ambitionen att producera el under det tredje kvartalet 2018. Detta är en central milstolpe i den övergripande utvecklingen av Deep Green och innebär att kunder, projektfinansiärer och offentliga bidragsgivare får efterfrågade resultat för att ta nästa steg i samarbetet med Minesto. De resultat bolaget åstadkommit under hösten 2017, genom havstestning i modellskala och simuleringar med optimeringsverktyg, pekar mot ytterligare ökad prestanda och än mer konkurrenskraftiga system för framtiden jämfört med tidigare analyser.

-Den framtida globala förnybara energimixen måste bestå av ett flertal tekniker som utnyttjar olika naturresurser för elproduktion för att förse världen med kostnadseffektiv och tillförlitlig förnybar energi. Energi från haven baserat på vår teknologi är kostnadsmässigt konkurrenskraftig i jämförelse såväl med fossil energi som med sol- och vindkraft i delar av världen, säger Dr Martin Edlund VD och koncernchef för Minesto.

Minestos teknologi har en global utbyggnadspotential som långsiktigt motsvarar en och en halv gånger dagens globala kärnkraftskapacitet. Baserat på en ny intern analys av studier från universitet och havsforskningsinstitut bedömer Minesto att den identifierade exploaterbara potentialen för bolagets produkt överstiger 600 gigawatt installerad kapacitet, tre gånger större jämfört med tidigare bedömningar. Härutöver ger förutsägbar och stabil basproduktion samt obefintligt utnyttjande av landområden ytterligare potentiell ekonomisk nytta av Minestos teknologi.

-I dialog med globala aktörer i energibranschen har vi identifierat ett kundbehov bestående av Deep Green-system i mindre skala för installationer fristående från centraliserade elnät (”Island Mode”). Island Mode-installationer inbegriper allt från avlägset belägna industrier till hela samhällen som varken idag eller framöver kommer ha tillgång till centralt distribuerad el, säger Dr Martin Edlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125