23948sdkhjf

Stora Enso pekas ut som miljöbov i Östersjön – svarar på kritiken

Den 6 januari publicerade Expressen en artikel med tillhörande video som föreställer Nymöllas utsläpp i Östersjön. Tidigare har Process Nordic rapporterat om detta. Se länken nedan. Pappersbrukets platschef svarar nu på kritiken från forskarna.
I Expressens artikel kan man se en video under vattenytan som fångar vad som kan tydas som en svart sörja som sipprar ut i havet, enligt dykare från den ideella föreningen Swedish Coast and Sea Center, SCSC, kommer det från Stora Ensos pappersbruk Nymölla.

Enligt forskarna rör det sig om ett syrefattigt utsläpp på 964 liter per sekund. Vilket har resulterat i att djur och växter har svårt att leva i omkringliggande miljö, rapporterar Expressen.

Nymöllas platschef Michael Lindemann svarar på kritiken i en kommentar på bolagets hemsida .

Han säger bland annat att man ständigt jobbar med att minimera miljöpåverkan och han hävdar att ingenting tyder på att hälsotillståndet för fiskar i havsområdet omkring bruket påverkas negativt av brukets utsläpp, enligt genomförda undersökningar.

– Det är renat avloppsvatten som släpps ut från fabriken och våra utsläpp till vatten av bland annat fosfor, kväve och organiska ämnen (COD) ligger under de gränsvärden som är fastlagda i vårt tillstånd från Mark- och miljödomstolen, säger Michael Lindemann i kommentaren.

Han säger även att utsläppen inte påverkar syrehalten vid havets botten i och med att det söta avloppsvatten snabbt stiger till ytan.

– Hanöbuktens situation är en komplex frågeställning där många aktörer bidrar med utsläpp från åar och vattendrag. Självklart bryr vi oss om och tar ansvar för den belastning vi själva orsakar, säger Michael Lindemann i kommentaren.

Process Noridc har tidigare rapporterat om detta:

https://www.processnet.se/article/view/468870/striden_om_roret_i_hanobukten


Källa:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078