23948sdkhjf

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Klor är ett av de vanligaste grundämnena på jorden och forskare trodde länge att saltformen av klor (klorid) var den vanligaste formen. Tidigare studier vid Linköpings universitet har visat att organiska klorformer dominerar i mark och att det där sker en omfattande klorering av organiskt material.

Men man har inte vetat vad som påverkar dessa processer och varför så mycket organiskt klor ligger bundet i marken.

"Det finns tidigare studier om vad som påverkar bildning av organiskt klor i markmiljön, men då har man undersökt en miljöfaktor i taget. Vi har studerat flera faktorer samtidigt vilket visar nya mönster", säger David Bastviken, professor vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Miljöfaktorer som studerats är markfuktighet, nitrat, klorid och kol. I två större experiment med skogsjord från Kolmården och Linköping mättes hur miljöfaktorerna påverkar klorering. Tillsättning av lättnedbrytbara, organiska kolformer (t ex glukos) visade sig öka kloreringen avsevärt.

Huvudpersonerna i kloreringsprocessen är mikroorganismer. Man har tidigare trott att mikroorganismer, främst svampar, klorerar organiskt material för att kunna bryta ned det i mindre ”ätbara” bitar. Studien från Linköpings universitet visar att så nog inte är fallet.

Kloreringen kan ha viktiga ekologiska funktioner kopplade till mikroorganismers aktivitet, exempelvis att ta hand om farliga syreradikaler som bildas i ämnesomsättningen eller vara en del av den kemiska kamp som mikroorganismerna bedriver i konkurrensen om resurser i marken.

"Vi visar också att klorid är reaktivt. Det här är ekologiska funktioner som vi är i början av att upptäcka, och en förändrad syn på klor är intressant också ur ett samhälleligt perspektiv. Bland annat när riskmodeller görs för radioaktivt avfall där radioaktivt klor ingår", kommenterar Teresia Svensson, universitetslektor vid Linköpings universitet.

Länk till abstract

Influence of Multiple Environmental Factors on Organic Matter Chlorination in Podsol Soil, Environment Science & Technology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078