23948sdkhjf

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Nästan hälften av de tillfrågade företagen inom IT/telekom, tillverkningsindustri och life science uppger att deras forsknings- och utbildningsbudget kommer att öka som andel av omsättning under 2018 jämfört med 2017.

Det är en ökning i förhållande till förra året då en knapp tredjedel angav att forskningsbudgeten skulle öka. Två av tre företag planerar även att öka antalet FoU-anställda i Sverige.

På frågan om hur stor andel av budgeten som satsas inom nya affärsområden uppger drygt ett av fem företag att de kommer satsa 25 procent eller mer.

Trots satsningarna uppger en tredjedel av företagen att deras produkter eller innovationer helt saknar ip-skydd (patent, varumärkesskydd eller designskydd).

"Vi ser att det finns mycket outnyttjad affärspotential i Sverige när så mycket svensk forskning och utveckling är oskyddad. Det kan bero på okunskap men också på att regelverket inte är anpassat för dagens innovationer. Reglerna kring patentskydd behöver uppdateras på både nationell och EU-nivå", kommenterar Magnus Hallin, vd Awapatent, i ett pressmeddelande.

Innovationsbarometern har utförts av Novus på uppdrag av Awapatent och görs årligen sedan 2007. Målgruppen är forsknings- och utvecklingschefer samt ledande befattningar på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom, tillverkningsindustri och läkemedel/medtech/biotech. Omsättningen ska vara minst 20 MSEK och antalet anställda minst tio (i den svenska verksamheten).

De 200 telefonintervjuerna har genomförts under perioden 9–29 november 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157