23948sdkhjf

Ny härdkylning säkrar norra Europas största kraftstation

Veidekke Anläggning SydVäst har fått i uppdrag att uppföra byggnader för härdkylning på kärnkraftsanläggningen Ringhals.

Projektet innefattar nybyggnation av två stora byggnader, inklusive markarbeten. Byggnaderna ska innehålla vattenkällor och processutrustning som kan utföra härdkylning vid vissa extrema händelser.

Veidekke kommer vara med i ett tidigt skede och, i samarbete med Ringhals AB, ta fram slutliga bygghandlingar.

- Detta projekt är som klippt och skuret för det vi gillar bäst – att jobba i samverkan. Den kollektiva intelligensen skapas när alla involverade bidrar med sina erfarenheter och kunnande. Det är då vi når de bästa helhetslösningarna och samtidigt har kul på jobbet, säger Peter Svenningsson, regionchef på Veidekke Anläggning SydVäst.

Anders Bjelkenfors, projektledare på Ringhals, är också nöjd:

-Veidekke är ett företag med lång erfarenhet av att bygga stora komplicerade betongbyggnader, samt har god kunskap av vald samverkansmodell för att hitta de bästa lösningarna i ett komplext projekt.

Att investera i oberoende härdkylning på reaktor 3 och 4 är något Strålsäkerhetsmyndigheten kräver för att reaktorerna ska kunna användas bortom år 2020. Investeringen är på totalt 900 miljoner kronor, varav Veidekkes order utgör en del av det.

I projektet kommer Veidekke att jobba tätt tillsammans med H.A Bygg AB, som är specialister på vattentät betongbyggnation, Inhouse Tech, som är tekniska experter, samt Thomas Betong.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11