23948sdkhjf

Höganäs köper Luleåföretag

Höganäs köper Metasphere Technology i Luleå, ett utvecklingsbolag som tagit fram en ny teknik för att atomisera bl a metaller och keramer.

"Detta är ett viktigt förvärv för Höganäs AB. Metaspheres teknik är unik och innovativ och den kompletterar vår egen tillverkning. Det ger oss möjligheter att erbjuda nya metallpulver till både befintliga och nya kunder", säger vd Fredrik Emilson i ett pressmeddelande. 

Metasphere Technology atomiserar – finfördelar smältor – metaller till metallpulver i en ny process, som bygger på plasma och centrifugalkraft. Tekniken tillåter att man smälter och atomiserar olika sorters metaller och många andra material, till exempel titan och titanlegeringar, vid mycket höga temperaturer.

"Resultatet blir mycket rena och runda metallpulver, särskilt lämpade för att belägga slitytor med, till exempel inom gruv- eller oljeindustrin", säger Fredrik Emilson.

Förvärvet genomfördes i början av november och från pilotreaktorn i Luleå levererar man produkter till befintliga kunder. Samtidigt pågår arbetet med att färdigställa produktionsreaktorn, som ska startas under andra kvartalet 2018.

"Då kommer vi att gå ut på marknaden med ett brett spektrum av produkter, företrädesvis inom additiv tillverkning, där det finns ett stort behov av innovativa material."

Grundaren Urban Rönnbäck arbetar kvar i bolaget och leder verksamheten i Luleå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066