23948sdkhjf

Prisas för teknik som skapa fiskfoder i bioraffinaderi eller massabruk

Demonstrationsanläggning byggs för att ta tekniken längre

Vid PPI Awards stora gala på Royal Museums of Art and History i Bryssel fick Björn Alriksson, Processum, ta emot statyetten som bevis på Processums vinst i kategorin ”The Innovation in Cellulosic Applications Award”. Processum belönades för det mångåriga arbetet att utveckla teknik för tillverkning av single cell protein för användning i fiskfoder ur skogsindustriella sidoströmmar.

PPI Awards arrangeras av RISI och kan närmast beskrivas som skogsindustrins motsvarighet till filmindustrins Oscars. Den prestigefyllda tävlingen har tio kategorier varav ”The Innovation in Cellulosic Applications Award” är ny för i år. Med kategorin uppmärksammar RISI arbetet som bedrivs för att utveckla nya användningar av cellulosa samt visa de mångsidiga möjligheter skogen erbjuder. Att fiskfoder i framtiden kan bli en produkt som produceras vid ett bioraffinaderi eller massabruk, var uppenbarligen så spännande att juryn utsåg Processum till vinnare.

– Det är fantastiskt att vi belönades med ett PPI Awards för vår mångåriga forskning att utveckla metoder för produktion av single cell protein ur massabruks sidoströmmar, säger Björn Alriksson, Gruppchef Bioteknik vid Processum. Det är en ära som vi delar med alla våra parter i en rad projekt som på olika sätt tagit idén att producera single cell protein för användning i fiskfoder från laboratoriet till att visa att den fungerar i demonstrationsskala och blir ett fullgott fiskfoder.

Proteinet har använts i fiskfoder som testats på levande fisk. Försöken har varit mycket lyckade och visar att traditionellt fiskfoder, som bland annat består av annan fisk som tas ur redan överfiskade hav, kan ersättas med foder baserat på single cell protein från skogsindustrin.

– För närvarande deltar vi i tre projekt som ska ta tekniken ännu närmare ett storskaligt förverkligande. En demonstrationsanläggning med kapaciteten på 5 000 årston skoglig biomassa byggas nu hos Norske Skog Golbey.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079