23948sdkhjf

Ny balanseringsmodell säkerställer morgondagens kraftsystem i Skandinavien

Systemoperatörerna i Danmark, Norge och Sverige har enats om en modell för den framtida balanseringen av det skandinaviska kraftsystemet.  Som ett viktigt första steg går förslaget på indelning nu in i en fas av konsultation där marknadens aktörer inbjuds att lämna synpunkter.

 

– Förändringar i efterfrågan, ökande andel intermittent elproduktion och en ökad kapacitet till kringliggande kraftsystem kräver nya lösningar. Därför är vi glada över att kunna presentera en gemensam lösning som vi tror kommer att vara lämplig och hållbar för att möta kraftsystemets framtida utmaningar. Modellen möjliggör dessutom en gemensam europeisk marknad för reserver. Nu ser vi fram emot att motta konkreta synpunkter från marknadens aktörer, säger Niclas Damsgaard, Marknads- och systemutvecklingsdirektör på Svenska kraftnät.

I den nya skandinaviska balanseringsmodellen ansvarar respektive systemoperatör för balanseringen inom sitt geografiska område samtidigt som Svenska kraftnät och norska Statnett behåller sin övergripande roll i balanseringen.

– De skandinaviska systemoperatörerna har en gedigen erfarenhet i tillämpningen av elområdesindelningen som en konsekvens av strukturella flaskhalsar i nätet på marknadssidan. Nu utvidgar vi den tillämpningen även till att omfatta balanseringsområdet. Det här ger vår driftfunktion förbättrad kontroll av systemet vilket vi tror är nödvändigt i ett framtida kraftsystem som baseras på förnybar men väderberoende elproduktion tillsammans med större integrering med övriga Europa, konstaterar Niclas Damsgaard.

Svenska kraftnät, Statnett och danska Energinet har alla undertecknat ett samarbetsavtal om principerna för balanseringen inom Skandinavien. Samarbetsavtalet redovisar utöver själva balanseringsmodellen också de olika rollerna inom balanseringsprocessen och tillämpningen av det gemensamma svensk-norska IT-stödet Fifty.

Överenskommelsen möjliggör utvecklingen av de nya balanseringsmarknader som blir en förutsättning för att möta de förändringar som kraftsystemet står inför och svarar samtidigt upp mot implementeringen av ny europeisk lagstiftning. Den bidrar också till att göra övergången till en större andel förnybar elproduktion och därmed energiomställningen i Norden möjlig.

– Vi beklagar att Fingrid har valt att inte ansluta sig till det nya samarbetet mot en ny balanseringsmodell för vårt gemensamma kraftsystem men ser ändå fram emot ett fortsatt produktivt samarbete med Fingrid inom flera områden, det är viktigt, säger Niclas Damsgaard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063