23948sdkhjf

Ligninbaserat biodrivmedel produceras i befintliga oljeraffinaderier

Ett forskningsprojekt vid namn BioLi2.0 har lyckats framställa ligninbaserat biodrivmedel som kan produceras i befintliga oljeraffinaderier och som skulle kunna fungera i vanliga motorer.

Skogsråvaran lignin finns i rikliga mängder. Hela 20–30 procent av trädet utgörs av lignin som blir en restprodukt vid pappers- och kartongtillverkning. Ligninet som finns i svartluten recirkuleras idag främst som energi i massabruket men har stor potential att användas till både drivmedel och material.

Försök med upp till 30 procent inblandning har visat sig vara möjlig att samraffinera med fossila råvaror. Med projektet BioLi2.0 handlar det om skala upp en process för att framställa luktfritt lignin. Den välbekanta doften av massabruk har kanske varit det största hindret från att ersätta fossilbaserade limmer och kemikalier i exempelvis inredningsmaterial.

– Lyckas vi med uppskalningen skulle det vara ett sätt att snabbt få ut ligninbaserade produkter. Vi bedömer också att det skulle vara relativt lätt att komplettera befintliga anläggningar med den nya tekniken, säger Marie Anheden, projektledare för BioLi2.0.

Försök i ton-skala kommer nu att genomföras i RISE försöksanläggning i Bäckhammar.

– Nu i halvlek av projektet kan vi konstatera att många bra resultat har producerats. Det viktiga nu blir att producera och testa i större volymer och att sammanställa allt utifrån ett värdekedjeperspektiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094