23948sdkhjf

27,9 miljoner kronor för att utveckla vattenkraftsproduktionen

Svenskt Vattenkraftcentrum får forskningsstöd för att utveckla vattenkraftsproduktionen och dess flexibilitet i kraftsystemet.

I omställningen till helt förnybart elsystem år 2040 måste andelen förnybar elproduktion öka i det svenska energisystemet. Därför ställs allt hårdare krav på vattenkraften i dess roll som planerbar och reglerbar kraftkälla. Samtidigt kan högre miljökrav påverka både elproduktion och reglerkapacitet. Med anlending av detta stödjer nu Energimyndigheten det nu ombildade Svenskt Vattenkraftcentrum (SVC) med 27,9 miljoner kronor. Luleå tekniska universitet är värduniversitet för kompetenscentret.

– Forskning inom vattenkraftområdet behövs. I Sverige har vi många mycket kompetenta forskargrupper i världsklass, säger Erik Höglund, vikarierande rektor vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet och Energiforsk kommer att samverka i koordineringen av centret.

– Det är viktigt att förnya och vårda vattenkraften på bästa sätt. Jag är övertygad om att SVC är värdefullt för morgondagens investeringsbeslut. Det är även glädjande att Energiforsk fortsatt får en viktig roll i genomförandet av SVC. Det är ett gott betyg på att vi gjort ett bra arbete i centrets tidigare etapper, säger Markus Wråke, VD Energiforsk.

För att säkerställa en hållbar vattenkraft och utveckla vattenkraftsproduktionen behövs fortsatt forskning och innovation inom vattenbyggnad samt vattenturbiner och generatorer.

– Vattenkraften har en viktig roll i energisystemet, och speciellt en nyckelroll som reglerkraft i elsystemet. Energimyndigheten ökar nu sina satsningar inom vattenkraftområdet, där det ombildade SVC tillsammans med Energimyndighetens nya program Hållbar Vattenkraft, HåVa utgör stommen, säger Rémy Kolessar, avdelningschef för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078