23948sdkhjf

Nytt stål uppvisar unika egenskaper

SSAB lanserar M43 som i högsta grad är ett innovativt stål. Enligt SSAB gör den speciella – patentsökta – kemiska sammansättningen och de unika valsparametrarna att stålet lätt kan bearbetas och ökar kvaliteten i slutprodukterna. I tester får stålet mycket höga värden när det gäller hårdhet och slaghållfasthet efter härdning i vanligt vatten utan att behöva anlöpas efter härdningen. Eftersom det kan härdas i vatten i stället för i emulsioner eller olja ger det en billigare, säkrare och mer miljövänlig process. Det spar energi och tid i produktionen och sänker koldioxidutsläppen.

Härdningen ger en helt martensitisk finkornig mikrostruktur med extremt gynnsamt förhållande mellan hårdhet och seghet. SSAB M43 kan bli tre gånger segare än ett medium-legerat krom-vanadium- eller krom-molybdenstål. Typiska värden för hårdhet och seghet är 58 HRC och 25 J/cm2 vid + 20°C.

Enligt SSAB kan stålet till och med bli ännu segare genom att anlöpas vid låg temperatur. Det går att komma över 30 J/cm2 med bibehållen hårdhet på 56 HRC. Kapning, klippning och stansning kan göras med vanliga verktyg utan att stålet får mikrosprickor, vilket spar tid och pengar i produktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094