23948sdkhjf

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

En man som skulle utföra UH-arbete på en skorsten på värmeverket i Mjölby skadade sig i armen och blev hängande 55 meter upp i luften.

Det blev fullt pådrag. Räddningstjänst, ambulans och polis kom till värmeverket på Lockarpsgatan i Mjölby. En brandman klättrade upp mot skorstenen med hjälp av en stegbil.

Men stegen nådde bara halvvägs. Försvarsmaktens helikopter från Malmen i Linköping kallades därför in. Under tiden kunde brandmannen tala med mannen, som är i 55-årsåldern.

Helikoptern flög upp till mannen och vinschade ner en ytbärgare, som fäste en sele runt den skadade mannen. Hängandes i selen under helikoptern kunde mannan sedan sänkas ner till marken, berättade Stefan Kindberg, räddningsledare vid räddningstjänsten i Mjölby, för TT och övriga media.

Enligt uppgift ska mannan ha skurit sig i underarmen med en rondell när han skulle utföra en underhållsåtgärd på skorstenen. Av okänd anledning ska han sedan ha fastnat så att han inte kunde ta sig ner för egen maskin.

Mannen ska ha haft väldigt ont under hela räddningspådraget, men uppges inte ha haft livshotande skador. Man kunde sätta förband på hans arm i ett tidigt skede.

– Vi är väldigt nöjda med hur Försvaret hanterade det här. Det är ingen vanlig sak det här, sade Stefan Kindberg till TT när räddningsoperationen var slutförd och mannen körts iväg med ambulans.

Ärendet rubriceras hos polisen som arbetsplatsolycka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087