23948sdkhjf

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Endast 7 av de 88 största svenska börsbolagen har hållbarhetsmål som sträcker sig mer än tre år framåt. Det visar en rapport från forskningscentrumet Misum.

Ett nedslående resultat, anser centrets chef Lin Lerpold.

"Många bolag hänvisar till FNs hållbarhetsmål Agenda 2030, som ju sträcker sig till 2030", kommenterar han i ett pressmeddelande.

I rapporten har forskare vid Mistra Center for Sustainable Markets, Misum, granskat 88 av de största börsbolagens hållbarhetskommunikation. Forskarna har gått igenom företagens årsrapporter och hållbarhetsrapporter, totalt omkring 11 000 sidor, och hämtat information från företagens publika webbsidor.

Bland annat har forskarna sammanställt statistik över bolagens hållbarhetsmål – t ex minskade koldioxidutsläpp, minskad energi- och vattenförbrukning.

Bara sju av de studerade bolagen har sådana hållbarhetsmål som sträcker sig bortom 2020. Endast fyra företag har mål som går bortom 2030. Skogsindustriföretaget Holmen har mål som sträcker sig till 2050. Det betyder att den stora merparten, mer än nio av tio företag, har mål som sträcker sig bara några år framåt i tiden.

"Det här spär på föreställningen om att företag mest ägnar sig åt generella visioner och fina ord som ingen kan ha något emot", kommenterar Lin Lerpold chef för Misum.

Jämfört med den förra studien, från 2015, ser han ett ökande antal mätbara mål totalt sett. Positivt är också att 42 procent av bolagen har en hållbarhetschef – nästan en fördubbling jämfört med två år tidigare.

Lin Lerpold poängterar att man inte studerat det faktiska hållbarhetsarbete som bolagen genomför, enbart hur de kommunicerar det.


Rapporten Walking the talk (även den förra studien från 2015) finns på Misums hemsida

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047