23948sdkhjf

Stora Ensos Sverigechef talade på Aktiespararträff

"Allt bygger på vår förnybara råvara skogen som vi vidareförädlar i nästintill fossilfria tillverkningsprocesser till klimatsmarta produkter"

Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall talare vid Aktiespararnas möte i Linköping. Han berättade om företagets omvandlingsresa från ett traditionellt pappers- och kartongbolag till ett tillväxtföretag för förnybara material. Han beskrev hur de globala megatrenderna som ökad miljömedvetenhet, urbanisering och växande medelklass driver på efterfrågan på biobaserade produkter.

-Vi ser ljust på framtiden. Det finns en ökad efterfrågan inom våra produktområden förpackningslösningar, konsumentkartong, biomaterial och träprodukter. Det är endast inom papper som det är en vikande marknad, säger Per Lyrvall.

Stora Enso är idag ett av världens största skogsindustriföretag och i Sverige är man det största skogsindustriföretaget, både om man ser till antal anställda och produktion. Företaget har en anrik historia som startade i Falu Gruva så tidigt som på 800-talet och kan även stoltsera med att vara världens äldsta aktiebolag.

-Det finns dokumenterat redan 1288 att det köptes och såldes aktier i företaget, berättar Per Lyrvall.

Han beskrev hur hela Stora Ensos verksamhet genomsyras av en enkel och tydlig idé: att allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av trä imorgon.

-Hållbarhet är grunden i hela vår affärsidé. Allt bygger på vår förnybara råvara skogen som vi vidareförädlar i nästintill fossilfria tillverkningsprocesser till klimatsmarta produkter. Vi är ledande och driver på utvecklingen av bioekonomin, säger Per Lyrvall.

Några av nyckelfaktorerna inom hållbarhet är fokus på klimat, hållbart skogsbruk och lokalsamhället.

-Vi är ett ansvarsfullt företag som är måna om att ha goda relationer med lokalsamhällena där vi verkar. Vi har en långsiktighet i vår verksamhet. Vi gör stora investeringar på de orter där vi har verksamhet och vi är inte ett företag som packar ihop och flyttar i första taget, berättar Per Lyrvall.

Nu är högsta prioritet att utveckla nya innovationer från skogen och ha fokus på kunderna.

-Det gäller att vi utnyttjar hela trädet till så högkvalitativa och hållbara produkter som möjligt. Det bidrar både till att vi löser en del av klimatutmaningarna i samhället och att vi skapar värde för alla våra aktieägare, avslutar Per Lyrvall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078