23948sdkhjf

Stora Enso tar viktigt steg för ett helt fossilfritt bruk

Nu pågår Fors bruks årliga underhållsstopp. Under en vecka utförs åtgärder för att bruket ska kunna producera högkvalitativ kartong resten av året. Det är inspektioner, rengöring, service, reparationer och inkoppling av ny utrustning som genomförs.

Att arbeta med miljöförbättringar är något som Fors bruk har stort fokus på. Redan idag är bruket fossilfritt till cirka 98 %, men målet är att vara 100 % fossilfria.

-Under årets underhållsstopp kommer cisternen där eldningsoljan till pannorna lagras att tömmas, rengöras och besiktas för att sedan fyllas med fossilfri biodiesel. Pannorna kommer att testköras med det nya bränslet fram till årsskiftet. Satsningarna på förnybar ång- och elproduktion är viktiga steg mot målet att Fors bruk ska vara ett helt fossilfritt bruk, säger Mikko Sorjonen, platschef Fors bruk.


Dessutom sker installation av utrustning för att kunna utöka den kommersiella användningen av mikrofibrillär cellulosa i förpackningskartong. Genom att använda mikrofibrillär cellulosa kan råvaruförbrukningen minska samtidigt som kartongen blir lättare, styvare och starkare. Det blir en resurseffektivare produktion.

-Det är glädjande att vi nu kommer igång med mikrofibrillär cellulosa i industriell skala på Fors bruk. Detta är en av de senaste innovativa produkterna från skogen med stor framtida utvecklingspotential, säger Mikko Sorjonen.

Ett annat exempel på arbete som utförs är ombyggnad av reningsverket, för att utöka kapaciteten.

Alla satsningar som genomförs under underhållsstoppet syftar till att öka driftsäkerheten, kvaliteten och minska miljöpåverkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078