23948sdkhjf

Ett tekniksprång för industrin

Sekundsnabb mätning i produktionen
Ett nytt mätkoncept handlar om att automatiskt kontrollera och mäta formen på produkter direkt under tillverkningsprocessen. Systemet har fått namnet Sivpro.

- En 3D-bild skapas med hjälp av synkroniserade kameror och jämförs sedan mot CAD-ritningen i en egenutvecklad programvara, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet och projektledare.

I samarbete med Volvo Cars i Olofström har hans forskargrupp visat att det är möjligt att på ett fåtal sekunder kontrollera formen av tillverkade komponenter i befintlig produktionslinje.

Tidigare måste man lyfta bort komponenten från tillverkningsbandet för att kunna göra en kontrollmätning, vilket tar omkring en timme. Ett mål med Sivpro-systemet, som fortsätter i projektet Sivpro 2, är att göra motsvarande mätning – på endast en sekund.

I Sivpro 2 deltar fem industripartners med varsin testsite, nämligen Volvo Trucks (preliminärt Umeå), Gestamp Hardtech (Luleå), Scania (preliminärt Ferruform i Luleå), Volvo Cars (Olofström) samt IAC (Göteborg).

Sivpro 2 handlar om att förfina och demonstrera mätkonceptet Sivpro för att möjliggöra en kommersialisering. Projektet sträcker sig över tre år med en total budget på drygt 10 miljoner kr. Det finansieras av Vinnova via FFI-programmet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079